Vær opmærksom på at dette site ligger på en testserver og linket må derfor ikke publiseres til offentligeheden.
Kontakt information: Christine, - crj@sunrise.dk,

Appelsinsauce med Cointreau

Overrask dine gæster med noget helt særligt til desserten

Hvis du serverer en helt klassisk ris à l’amande med kirsebærsauce, så egner en dessertvin på røde druer sig som noget af bedste til at komme i glasset. Udover en kirsebærvin eller en klassisk portvin, kan det anbefales at prøve en italiensk Cesari Recioto. Recioto fremtræder i en dyb karmoisinrød farve med en lilla nuance. Den har en spirituøs kirsebæraroma med svage antydninger af vilde bær og vanilje, der folder sig ud, når vinen skænkes. Vinen er yderst struktureret og velafbalanceret med en sød smag. Den er fra området Valpolicella og består af 65 % Corvina, 30 % Rondinella og 5 % Molinara-druer. Den er lagret 12 til 18 måneder på egefade og er udover som dessertvin til den danske juledessert meget velegnet til småkager, kager, tørret frugt og chokolade – med andre ord rigtig god til juledagene.

 

Fri fortolkning af juledesserten

Hvis du derimod har mod på at kaste dig ud i en mere fri fortolkning af juledesserten, så kan du prøve at erstatte kirsebærsaucen med appelsinsauce. Appelsinsmagen går utrolig godt med mandlerne (tænk bare på marcipan med orangesmag). Vælger du appelsinsaucen, så lav den med Cointreau og snyd ikke hverken dig selv eller dine gæster for at servere orangelikøren i glasset. Cointreau verdens førende orangelikør og det ikke uden grund. Den ikoniske flaske med fire hjørner svarer til de fire naturlige ingredienser: Appelsinskaller, vand, alkohol og sukker i perfekt balance. 100 % krystalklar, 40 % alkohol. Den unikke blanding af friske og tørrede skaller fra nøje udvalgte søde og bitre appelsiner sammen med vand, alkohol og sukker skaber en smag, der er aromatisk, balanceret, frisk og ikke for sød. Duften er frisk, ren og let parfumeret med høje noter af appelsinskal og du bør servere den tempereret.

 

Appelsinsauce med Cointreau

(nok til 4-6 personer)

En sur/sød appelsinsauce med laurbær og vanilje.

3 saftige, økologiske appelsiner

½ vaniljestang

1 ½ dl saft fra appelsinerne

2 spsk rørsukker

½ dl Cointreau

1/2 tsk majsstivelse

Riv skallen af ½ appelsin og skær filetter af 1 ½ appelsin.

Pres så meget saft du kan ud af de 1 ½ appelsin, der ikke er skåret i filetter. Du skal bruge omkring 1 ½ dl appelsinsaft. Hæld appelsinsaften i en gryde og tilsæt reven appelsinskal. Skrab kornene ud af vaniljestangen og tilsæt både korn og stang til saften. Varm blandingen op til den koger, tag den af varmen og lad den trække i ca. 20 minutter.

Hæld blandingen gennem en fin si og hæld den tilbage i gryden. Tilsæt 2 spsk rørsukker og lad den koge forsigtigt i ca. 3 minutter. Tilsæt herefter Cointreau og kog videre i ca 2 minutter. Jævn nu saucen med majsstivelse rørt ud i vand og når konsistensen er som ønsket, tilsættes appelsinfiletterne, der varmes med i et minuts tid.

Ligesom kirsebærsauce kan appelsinsaucen både serveres kold og lun til ris à l’amanden.

 

Spanske toner juleaften

En anden flot og festlig drik til ris à l’amanden er Floralis Moscatel Oro fra det store spanske vinhus Torres. Den høje slanke flaske er dekoreret med guldfarvede blade og ser flot ud på julebordet. Indholdet er lavet på Muscat de Alejandria-druen og er lagret 12 måneder. Moscatel-druen har en unik og meget karakteristisk aroma – forførende blomstrede noter af rose, geranium og jernurt. Smagen er sød, bred og koncentreret med en delikat og sensuel karakter, hvilket gør den helt perfekt som aperitif eller dessertvin.

Torres er et af de mest velkendte og genkendelige navne i den spanske vinbranche og et af de førende spanske brands. Deres største brands – Vina Sol, Vina Esmeralda og Sangre de Toro – findes overalt i verden og er kendt for konsistent kvalitet. Torres ejer mere end 1300 hektar vingård og er efterspurgt i mere end 140 lande. Torres er stadig en 100 % familieejet vingård og er siden 1991 drevet af Miguel A. Torres – den fjerde generation af Torres familien. Miguel A. Torres er anerkendt både i Spanien og internationalt for sin ekstraordinære indsats inden for forskning i vindyrkning og vinproduktion.

 

Festlige, franske bobler

Hvis du har lyst til, at desserten juleaften skal være ekstra festlig, så er champagne den perfekte løsning. Men husk at vælge en sød champagne, der egner sig til dessert – en tør (brut) champagne vil være en ren katastrofe, mens fx en Laurent-Perrier Harmony, Demi-Sec bringer det bedste frem i sursøde retter og passer især godt til desserter og bagværk.  Den tilføjer dybde, fremhæver smagsnuancer og vil sikkert være et hit hos gæsterne. Harmony er lavet på druerne Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier og har lagret i tre år. Farven er lys gylden og Harmony har fine, vedvarende bobler. Næsen er rig og intens med noter af tørrede frugter, mandler og hasselnødder samt ristede nuancer. Fyldig og generøs med flot lang sød og rund frugtsmag.

Laurent-Perrier Champagne er grundlagt i 1812, og champagnehuset er i dag anerkendt som et af de førende champagnemærker i verden. Succesen er bygget på de traditionelle værdier: respekt for naturen og vinstokkene, passion for kvalitet og stærke vedvarende relationer mellem de mennesker som driver virksomheden.

Laurent-Perrier champagne er unik takket være husets kreative tilgang til vinproduktion samt den høje standard for konsistens og kvalitet.

 

Gå til huskeliste